Zomercheck en vakantietips

Geen reacties

De auto wel/niet voor vakantie checken?

De zomercheck is een extra controle op punten die tijdens warm weer of zwaardere prestaties, zoals rijden (met aanhangsel) in de bergen het kunnen begeven. De zomercheck of vakantiecheck is iets anders dan de APK Keuring (de auto wordt dan op minder en andere punten gecontroleerd).

Uw auto wordt als basis op 12 punten gecontroleerd:

 • Accu en startsysteem
 • Airco temperatuur
 • Autobanden Staat, profiel en spanning
 • Autolampen Verlichting
 • Multisnaren en V-Snaar
 • Oliepeil, koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof
 • Remschijven, remblokken en remvloeistof
 • Ruitenwisserbladen
 • Schokdempers en vering rondom
 • Staat van de uitlaat
 • Trekhaak aansluiting
 • Voorruit

Maak een afspraak via 073-5119039 of onze website, alle aanvullende zaken worden met u besproken, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Accu
Bij de accu geldt, een snelle controle is zo gedaan maar kan in het buitenland tot dagen wachttijd leiden. Goed om te controleren dus.
Airco
Er zijn geen APK Keuringseisen voor de airco, maar bij de vakantiecheck is het wel fijn als er even naar gekeken wordt. Zeker wanneer je naar warme landen gaat zul je deze vaak nodig hebben.
Autobanden
Je autobanden zijn het contact met de weg en aangezien rubber een natuurproduct is én slijt, is controle hierop essentieel. Onderdelen van de controle van de autobanden die je zelf ook kunt doen:

 1. Bandenspanning controleren
 2. Profieldiepte meten (minimaal 1,6 mm maar prestaties zijn onder de 2mm eigenlijk al minder)
 3. Controleren op haarscheurtjes in het rubber en schade aan de zijkanten en bandenprofiel
 4. DOT code checken, deze geeft het bouwjaar aan, indien je met de caravan gaat ook van de caravanbanden (sommige verzekeringen betalen niet uit bij te oude banden)
 5. Reservewiel, vergeet niet ook alle bovenstaande punten voor het reservewiel doorlopen

Autolampen
Ook bij de verlichting geldt, je garage of autobedrijf heeft een lampje voor je auto zo liggen, maar in het buitenland kan het moeilijk zijn om het juiste autolampje te vinden. Dit is niet iets waar je een vakantiedag aan wilt besteden en kan makkelijk voorkomen worden!
Oliepeil, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof, stuurbekrachtingvloeistof etc. etc.
Kortom, alle vloeistoffen controleren op de juiste niveau’s. Een te laag niveau is zeker op vakantie niet prettig. In het buitenland kan het zijn dat je niet weet welke motorolie je moet hebben bijvoorbeeld, of je ruitenwisservloeistof kan op zijn terwijl je last hebt van een vieze ruit met ondergaande zon.
Remmen
Zeker wanneer je naar de bergen gaat is een remmen controle niet onverstandig. De remmen hebben het bij een afdaling zwaar te verduren, zelfs als je in lage versnelling ze zo min mogelijk gebruikt, zal je ze toch meer gebruiken dan normaal.
Uitlaat, schokdempers, voorruit…
De uitlaat en met name de rubbers waar de uitlaat mee opgehangen is krijgen vaak een controle, net als de autobanden hebben de rubbers van de uitlaat ook vaak scheurtjes en kan dit met warm weer eerder scheuren.

We hebben het nu over de technische aspecten gehad, toch is er, wanneer je met de auto op vakantie gaat, meer om rekening mee te houden. Wat dacht je van de fluorescerende gele hesjes die je verplicht bent in de auto te hebben? Of in Frankrijk waar je een zelf je alcoholcontrole test bij je moet hebben?

Verkeersregels buitenland

Wanneer je op vakantie gaat, wil je natuurlijk een zorgeloze reis hebben, daarom geven we graag een aantal tips.

 1. In bijna alle landen moet je een geel veiligheidshesje verplicht bij je hebben én een gevaren driehoek. Deze laatste ligt vaak bij het reservewiel van je auto
 2. Sowieso slim om mee te nemen, de verbanddoos, maar ook in landen als Oostenrijk en Kroatië verplicht
 3. Voor Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië dien je vignetten voor de snelweg te kopen, hierop wordt gecontroleerd.
 4. Je mag in Duitsland (Umweltplaket) / Frankrijk (vignet Crit’Air) een milieu zone alleen inrijden wanneer je auto een milieu sticker heeft.
 5. In sommige landen mag je niet met alcohol op rijden, geen druppel! Check het land waar je heen gaat.
 6. Neem verzekeringsbewijs van auto en, wanneer je caravan een eigen kenteken heeft, ook die van je caravan mee
 7. Heb je een reisverzekering afgesloten?

Om de verkeersregels voor alle landen hier uitgebreid te beschrijven is gelukkig niet nodig, wel verstandig is om deze even op internet op te zoeken voor vertrek.

Wij wensen u veel veilige kilometers,
Team Autobedrijf Schoonen.

Reageer

Wordt niet gepubliceerd

* verplicht veld